Medlemsblad för Västmanlands Spelmansförbund Nr 1- Februari 2000

Ordföranden har ordet

Nästa styrelsemöte

Till minne av Uno Gill

På kurs och på kurs

Det blir årsmöte lördagen den 18 mars, kl 14 i Lindgården, Fagersta. Särskild kallelse kommer till alla medlemmar.
Vi i styrelsen är bekymrade över att det brukar komma så få medlemmar till årsmötet! Varför är det så? Är ni rädda för att få ett uppdrag, eller? Och i så fall, varför inte!!! En förening är ingen enmansshow, det är medlemmarnas show. Den blir vad vi gör den till och det blir oftast mycket bättre om det är många som kommer med idéer och förslag. Tycker ni att vi skall ordna kurser i spel, dans, framträdande, instrumentbygge... Eller tycker ni att vi skall ordna konserter med välkända artister? Skall vi ha egna konserter? Hur skall vi kunna tränga oss in i radioapparaten? Vad tycker ni? Det är ditt tyckande som måste komma fram på årsmötet. Dessutom är vi tvungna att välja en ny ordförande den här gången. Hoppas att valberedningen är på alerten!

Det har seglat upp en ny folkmusikmässa från Halland, "I välsignan och fröjd". Musiken är delvis folkmusik från Halland och Västergötland, delvis nyskriven musik, skrivet / arrangerat av Hans Kennemark. All text är nyskriven av Alf Hambe. CD-skiva finns och kan beställas från Argument Förlag AB i Varberg på deras hemsida "www.argument.se".

På vår hemsida finns en förteckning utlagd över spelgrupper i Västmanland. Kolla den! Det finns dessutom ett beslut i förbundet att de spelgrupper, som inte har egna hemsidor, kan få utnyttja 1/2 MB av förbundets hemsida. Meddela redaktören (mig). Har ni egen hemsida och vill ha en länk från förbundet är det bara att mejla och, naturligtvis, länka tillbaka!

Västmanlands Spelmansförbund har blivit ombedda att öppna en minnesfond över Uno Gill. Fonden är inte öppnad ännu och ändamålet är inte skriftligt dokumenterat, men skall i princip verka för utvecklingen av spel och särskilt stämspel hos unga spelmän. Om ni vill hjälpa till att bygga upp den här fonden, kan tills vidare Spelmansförbundets postgirokonto användas, pg 66 10 12-5. Skriv "Till Uno Gills minne" på talongen.

Vårt jubileumsfirande håller på att planeras. För närvarande lutar det åt stor jubileumsfest i Färna Herrgård den 12 augusti. Boka dagen och invänta ytterligare besked på årsmötet. Du kommer väl?

Viola


Ordföranden har ordet:
Hej medlemmar!
Inte verkar det bli någon vinter i år. Ett bra sätt och se detta på är inte att titta på hur mycket snö det kommit och sedan hålla i huvudet hur mycket det egentligen är totalt sett. Nej, då finns det en säkrare metod. Det är bara att kolla in vedhögen! Om den sjunkit undan med 30% ja... då har det inte varit mer än en 30%-ig vinter.. dé ni. Stupsäkert.
Jag har ett tillkännagivande att göra denna gång. Det drar ju ihop sig till årsmötet och denna gång följer jag inte med tåget. Jag har mer eller mindre blivit tvungen att ta denna ställning pga ny situation i familjenäringen. Ett nytt företag är under uppbyggnad i Skinnsberg och jag som satt igång eländet, kommer att behöva offra nästan all tid som finns framöver tills det rullar på för egen maskin. Det här innebär att jag begär permission från VSF´s arbete och hoppas komma tillbaka när tiden är mogen. Jag har under dessa två år fått ett bra perspektiv på hur mycket det egentligen finns att göra för folkmusikens framtid och överlevnad. VSF är och kommer att vara den chans vi har, att tillsammans stå för bevisen, som trots populäretablissemangens ständiga påverkan, ändå lyckas hålla oss framme för att ljuda fram en ton från det förgångna. Musik som lever in i själ och hjärta, vandrar genom tiden som om den all-tid funnits där. Det mina vänner.. kan åtminstone vi både skryta med och lägga fram bevis för. Styrelsen fortsätter och jag är övertygad om att vi kan förvänta oss en massa trevliga händelser som inledning på nya millenniets framtid. Vi får möjlighet att diskutera vidare om ni alla sluter upp kring årsmötet på Lindgården i Fagersta. Jag hoppas att alla medlemmar (188) kommer dit med en massa frågor och svar. Vi behöver er!!
Ta gärna med grannen, svärmor, bekanta och alla andra som går att rycka loss. Musik, kaffe, dopp, och en allmän trevnad utlovas. Köket är redo!

Hälsningar Stefan J Bågenfelt


Till minne av Uno Gill

Det var med stor bestörtning jag mottog budet om Uno Gills bortgång. Även om han var till åren kommen så kändes det tungt att få vetskap om hans frånfälle, eller för att citera Mattis i "Ronja Rövardotter" då gamle Skalle-Per lämnade det jordiska: "men han har ju alltid funnits!". Precis så kände jag det också.
Tyvärr hade vi inte möjlighet att spela tillsammans så ofta de senas-te åren, men många minnen av fina spelstunder finns det att gläd-jas åt. Att ha fått vara en av Unos spelkamrater känns som ett privilegium. Att som ung spelman på 70-talet få stifta bekantskap med en sådan fin spelman kom att prägla mitt fortsatta musicerande och mina folkmusikaliska värderingar.
Uno var en verklig storspelman med sin lätta, eleganta spelstil. Särskilt kommer väl många med mig att minnas honom för sitt skickliga sätt att sekundera och spela stämmor. Ingenting var omöjligt för Uno. Atmosfären runt Uno var alltid behaglig, hans vänliga och positiva person gjorde det till ett nöje att spela och umgås med honom. Trots sitt stora kunnande var han en mycket blygsam person, som aldrig satte sig själv i första rummet. Han spelade med alla, ung som gammal, nybörjare som avancerad.
Mitt sista möte med Uno blev på spelmansstämman vid Väsby Kungsgård i augusti. När jag, Sonia och Uno klämde i med Schedins Bröllopsmarsch kändes det precis som förr. Uno spelade andra stämman med stil och finess, för trots åldern satt de gamla takterna i. Inte visste jag då att detta skulle bli sista gången som vi spelade tillsammans, sista gången som vi sågs...

En av Västmanlands finaste tradi-tionsbärare finns inte längre ibland oss. Tack Uno för alla fina spel-stunder genom åren!
Spelmansvännen Jeanette


På kurs och på kurs

I slutet av oktober var jag på Carina-kurs igen. Hon och Maria Jonsson inbjöd till låtkurs vid Gruvan i Sala. En lördag i slutet av oktober träffades vi. Det var "långväga" deltagare från Falun, Skinnskatteberg, Aves-ta, Stockholm och Lysekil, alla med anknytning till Sala eller Carina. Rune från Lysekil har bott i Köping under 80-talet och var nu lite nyfiken när Carina lovat lära ut låtar från Möklinta. Det blev Landin-låtar. Maria hade med sig några låtar från västerdalarna och Norge, så det var en blandad repertoar. Vi fick även prova på att dansa till musiken vi lärt oss. Vi tjuvtränade mellan kursen och kvällsaktiviteten då "dansare" hade inbjudits. Det blev ett trevligt gäng under kvällen då vi både dansade och spelade.

I januari var det dags för kurs igen - med kort varsel. Peter Westerlund i Norberg hade ordnat kurs med Björn Ståbi, fiol, Bengan Jansson, dragspel, och Gunnel Mauritzon, sång. Det var ingen stor marknadsföring men vi var ändå 30 spelmän som kursade med Björn och Bengan. Det var lite nytt att lära in låtar efter dragspel, men Bengan gjorde det bra. Han har väl en god lärare i sin spelkompis Björn. På kvällen bjöds till konsert i Norbergs kyrka. Tyvärr kunde jag inte vara kvar och lyssna på konserten men jag köpte en skiva av den här trion som kallar sig för "Nåra". Den skivan kan jag rekommendera.

Tack alla duktiga arrangörer !
Beryl


Nästa styrelsemöte
Torsdag 17 feb, kl 19.00
hos Viola i Västerås


Till Västmanlands Spelmansförbund, sid 1!