Medlemsblad för Västmanlands Spelmansförbund Nr 4- Augusti 2000

Vi fortsätter firandet med 4 jubileumskonserter

Nästa styrelsemöte

Kurser:
Sala
Berg
Kolsva
Västerås

Om 50-årsfesten i Färna!

Kompositionstävlingen - vinnare!

Spelmansförbundets Guldmärke utdelat och två hedersmedlemmar!

Spelmansfonden Uno Gills minne

Påhl-Olle-stipendiet utdelat till en västmanlänning!

Förbundet har lämnat in in motion till SSR om att utlysa "Årets Folkmusikstad"

Några spelmansstämmor har besökts!

Arosträffen - Västerås folkdansgilles årliga dansfest kommer i oktober!

En dikt om ett aborrstim på hälsingemål!

Ordföranden har ordet

Hej alla! Sitter just och lyssnar på en skiva med två unga värmlandsspelmän, och det är en njutning att höra deras spel. Lyssnandet fungerar för mig som en slags nedtrappning efter den stora jubileumsfesten på Färna. Det känns som om man vill dela in tiden i "före" och "efter" festen. Det är ju inget nytt, så har man som bekant gjort tidigare när stora händelser (utan all jämförelse i övrigt) inträffat.
Det var ett hejdundrande trevligt kalas tycker jag, och det var väldigt trivsamt att få vara där tillsammans med så många glada vänner. Det är bara att beklaga er som av olika anledningar inte kunde vara med. Nu ska jag ska inte uppehålla mig mer vid själva festandet, då det blir mer om detta på annan plats i bladet, där jag tror att en av våra spelkamrater kommer att beskriva det hela från sin synvinkel. Det ska bli intressant att läsa!
VSF uppvaktades också med många fina gåvor: Det var noter, böcker, blommor mm. mm., men också stipendier och ekonomiska bidrag att användas i vår verksamhet, framför allt till satsningar på ungdomssidan. Nu måste vi ta oss en rejäl funderare på hur vi bäst ska gå tillväga. Var finns våra unga spelmän, hur uppmuntrar vi dem och tar deras intresse tillvara?
Utomordentligt viktiga frågor!
Jubileumsåret fortsätter att engagera oss starkt. VSF planerar jubileumskonserter i Fagersta, Köping, Sala och Västerås under hösten. Besök dem, det ger oss möjligheter att visa upp oss och vår musik.
Vi hoppas också på en nytändning för kommande halvårsträffar. De har alla förutsättningar att bli lika trevliga som jubileumsfesten var, men då behövs just du där!

Hälsningar Kjell
kjell.wahlberg@privat.utfors.se


Jubileumskonserter

Vi fortsätter att fira våra 50 år och satsar på 4 konserter med förbundets egna spelmän. Utspridda över länet når vi så många som möjligt till en härlig eftermiddag i folkmusikens tecken.

Sitt i lugn och ro och lyssna i 40 minuter, därtill en halvtimmes fikarast för lite prat med vänner och bekanta och sedan ett 40-minuters pass till! Underbart!

Inträdet blir 60 kr inkl fika!

Fagersta, Lindgården
Lördag 14 okt kl 14.00


Västerås, Växhuset

Söndag 12 nov kl 15.00

Sala, Biblioteket, Blå salen
Söndag 26 nov kl 16.00


Köping

Tid och plats ej klar!


Flera kurser i höst:

Carina Normansson flaggar för en
musikfest i Sala

Kurs i låtspel på fiol / folklig sång
Lördagen den 23 september, kl 9.00 - 17.30
Carina Normansson och Maria Jonsson, fiol
Hanne-Kersti Yndestad, sång.

Hanne-Kersti undervisar på musikhögskolan och Malungs folkhögskola.
Kurskostnad 400 kr inkl lunch och fika.
Lokal meddelas senare.

Middag på Värdshuset vid Sala Silvergruva för de som så önskar, lördagkväll från kl 18.30. Pris 120 kr exkl dryck.

Dans efter middagen på värdshuset, ca kl 20.00, till bl a Hanne-Kersti, Carina, Maria, Ian Carr, kursdeltagare och spellistan fram till 23.00.
Alla är hjärtligt välkomna!
Fri entré, bar.

Konsert i Centrumcaféet
söndag den 24 september, kl 16.00
med Hanne-Kersti Yndestad, Carina Normansson och Maria Jonsson.
Gästartist Ian Carr-gitarr (England).

Entré: Kursdeltagare från lördagen gratis
Studerande 60 kr
Vuxna 80 kr

Separat anmälan till kursen och middagen.

Anmälan sker direkt till Carina, tel 0224-127 23 senast det 10 september eller till Studieförbundet Vuxenskolan, tel 0224-149 00.
Av Carina får Du också veta var i Sala kursen kommer att hållas!

I Kolsva

Lördagen den 28 okt kl 10 - 18
Låtkurs med Ulf Svansbo och Carina Normansson
Kl 18 Kursen ger konsert
Kl 19-24 Dans
Plats: Kvarnen, Kolsva

Kursavgift för medlem i Västmanlands Spelmansförbund:
Ungdomar födda 1980 och senare 200 kr
övriga 300 kr
för icke-medlem i Västmanlands Spelmansförbund:
Ungdomar födda 1980 och senare 300 kr
övriga 400 kr.

Anmälan sker genom att betala in kursavgiften på Västmanlands Spelmansförbunds postgiro 66 10 12-5. Info lämnas av Ulf Svansbo tel 0221-520 10 och Lars Englund, tel 021-13 53 06.

 

HAKFODA - Ny förening / Danskurs

En ny förening under namnet Hakfoda (Hallstahammar-Kolbäcks folkmusik- och dansförening) är under bildande. Vi kommer att verka inom området folkmusik, folklig dans, den folkliga visan samt folkligt berättande. Det kommer att handla om konserter, danskvällar, kurser, så småningom ett spelmanslag etc.
Föreningen skall också driva NovemberFolk på Westerqwarn (18/11 2000 ).

Föreningens officiella bildande kommer att ske på ett Konstituerande föreningsmöte den 5/9 kl 19.00 i Hallstahammars Bibliotek. Underhållning och fika utlovas. Alla intresserade är varmt välkomna.

Som upptakt inför NovemberFolk kommer vi att arrangera en kurs i polskedans den 7-8/10 i Bergs Folkets Hus strax väster om Hallstahammar. Kursen vänder sig till den som aldrig tidigare dansat polska, så


väl som till den, som dansat lite grand men vill lära sig mer. Även den som kan dansa, men som vill kolla upp grunderna, kan få ut mycket av kursen.

Kursledare blir Ami Peterson - välkänd danspedagog och dansare. Som spelman kommer Fredrik Lundberg - känd värmlandsspelman med mycket sväng i spelet. Kursavgift 475 kr.

För information gällande 5/9 , 7-8/10 och 18/11 ring Tomas Fagerberg 0221 - 520 38 eller Håkan Johansson 0220 - 242 11.

I Västerås

Information lämnas av Viola Ek, tel 021-35 85 87, e-post och på Spelmansgillets hemsida.


Spelmansfonden Uno Gills Minne

Vill Du fira någon? Vill Du avtacka någon? Nu har Du möjlighet att samtidigt hjälpa ungdomar i folkmusikvärlden. Sätt in ett belopp på postgiro 66 10 12-5.
För närvarande finns 7 550 kr i fonden.

I förra numret av Bladet stod förutsättningarna för att få stipendium ur fonden!


Fin femtioårsfest i fagert Färna för folk med felor och nyckelharpor

Aldrig har gräset varit så grönt. Aldrig har solen skinit så välvilligt som den gjorde denna dagen över Färna herrgård.
Lördagen den 12 aug 2000. Nyrustad och fin, som ett Versailles, mitt i det Västmanländska sommarparadiset. Lummigt inbäddat i lysande blomprakt och med dignande fruktträd, lusthus, ekotempel, gårdshus, ladugård /fest- och danslokal, ekonomibyggnader och omgiven av blommande näckrosor flytande på glittrande vattenspeglar i aftonsolen.
60-talet spelmän (kanske fler) firade att Västmanlands Spelmansförbund fyllde 50 år.

Bröllop i herrgården och Spelmansfest i lagårn. Mat, dryck och kaffe. Spelglada spelmän och spelkvinnor energiskt stråkande fioler, nyckelharpor och blåsande munspel under frejdigt buskspel på eftermiddagen och under festen på kvällen till långt in på sena natten.
Ja! Jo! Nej! Aldrig. Aldrig någonsin i universums historia. Kjell Wahlberg, VSF-ordföranden, kan känna sig glad, stolt och lycklig över denna dag. Ulf Svansbo, lyckans spelman, kulturstipendiat mm, fungerade utmärkt som festens promotor/katalysator. Han drev processen stadigt framåt utan att själv förbrukas. Han hade, i sitt forskande i den Västmanländska spelmansskatten funnit en papyrus (en inkunabel), som på pricken kunde karaktärisera Västmanlänningens särdrag i ett otal avseenden, innan han (Västmanlänningen) slutligen i sin iver går över Å-männingen efter vatten. Därmed rullade VSF-festen i gång. Underhållning?
Underhållning för spelmän? Dom underhåller ju sig själva. Ja förvisso. Men nu skulle det ju vara lite extra denna jubileumskväll. Portalfigurena, Lars Englund och Kjell Wahlberg, krattade manegen med Axel Inges Björnpolska och Gustav Wallins Stora "stygga" (7 an) med dur på slutet. Ja ja fint skall det vara. Och fint blev det. Nu kunde de stora elefanterna dansa (spela).

Karbennings storspelmän Mats Hellstrand och Olle Westin hade preparerat sig extra för denna 50-årsfest och bjöd på två polskor efter From Holt. Vem det nu är? Otroligt vackert spelade de det känsliga musikarvet från det forna Västmanland.
Och inte mindre otroligt, John-Erik Hammarberg och Sören Olsson spelade två jämtlandslåtar på munspel och fiol, fint inlindat i ett klurigt runtomkringsnack på jämtska. Ett språk med begränsad släktskap med det svenska. Farbror och morbror gick att uppfatta verbalt, resten klarades med kroppsspråk. Takt och ton på gränsen till det absolut otroliga. Nytt, fast ändå välkänt.

Ingela Ader vågar, och kan, det inte många andra vågar och kan. Sjunga urgamla visor med smått ekivåka texter. Det gick bra även denna gång. Varför skulle det inte det förresten?
Tre damer Beryl, Gerd och Sonja spelade tre Uno Gill låtar. Vals efter Kalle Gill, Gitterbo-polska av Kalle Gill och en Lurig polka efter Kalle Gill. Alla tre toppenlåtar. Detta är, och kommer sannolikt att vara, navet i den Västmanländska folkmusiken nu och långt framgent. Saknaden efter Uno Gill, som gick bort tidigt detta år, är ett smärtans trauma och måste finna en konkret form. Låtarna efter honom och hans far är "ever greens". Unos och Påhl-Olles fioler fanns förresten med på festen och instrumentens magi finns kvar om de får rätt hantering. Det garanterar Sonja utan tidsgräns och Joel minst ett år tror vi oss förstå.

Joel Bremer. Ny stjärna på konstens himmel. Övar jämt och är självlysande enligt Ulf Svansbo. Han spelade tillsammans med Ulf Påhl-Olles Marknadspolska och Näcken från Hed efter Hyvlar Pelle och själv spelade Joel Polska till Vik efter Viksta Lasse. Charmant!
Ulf Svansbo och Eva Elmstedt-Frisk spelade Solmyravägen efter Nyström i Ramnäs och en ny schottis. Något för en extra spelkurs i höst kanske?
Jeanette Lindmark med make spelade fiol och gammelharpa. Låtar efter Prästfalls Kalle och Hins polska efter E.A Sellin.
Uppvaktarna av 50 åringen VSF strömmade till. Först i raden var Musik i Västmanland med Lars Knutsson. Vackra ord, check på 5000 SEK och chans till, och löfte om, samarbete och folkmusikspel i den nya konsertsalen i Västerås som är på gång. Från Södermanlands Spelmansförbund uppvaktade de två Spelmansgiganterna Ingemar Skoglund och Torsten Gau. Fester och jubileer är det bästa Ingemar vet, kosta vad det kosta vill. Är det någon som klagar. "Bjud revisorerna!" löd det enkla rådet på så enkla problem. Presenter klapp och kram. Kalle Rapp uppvaktade från SSR och Dalarnas spelmansförbund. Roliga historier, vackra ord, lyckönskningstelegram, en slant och ett speciellt tack till Lars Englund för förtjänstfullt bistånd med väsentligheter i hela Sveriges Spelmäns Riksförbunds angelägenheter.

Svenska Ungdomsringen uppvaktade med en önskan om lång fortlevnad och Upplands Spelmansförbund med Eva Pettersson uppvaktade likaså VSF och hon drog för säkerhets skull även Gås Anders-myten: "Vinka till Gås Anders när ni passerar Björklinge kyrka, men se upp om han vinkar tillbaka. Det kan vara lika illa som att glömma vinka" fick vi lära oss. Pengagåva och ett antal böcker om Gås Anders.

Örebro Läns Spelmansförbund med Jeanette och make kom med ännu mera uppvaktning. Blommor i rött, blått och silver. Västmanländska färger. Rapp Kalle utbringade leve för födelsedagsbarnet och ett maffigt all-spel följde. Allspelet bestod av HPD1, Hedströms (Köpings) gånglåt, Pater Katt, Polska efter Sjöqvist i Medåker, och Pekkos Pers Kaffelåten.

HP betyder ej Hewlett Packard och är ingen bleckstrålepatron från Silicon Valley om någon trodde det. Det står för Hyvlar-Pelle, en spelman boende i Uttersberg 1855 - 1930. I Uttersbergs stationshus finns numera ett konstgalleri och där pågår händelsevis en hyvelut-ställning till mitten av september.
Maten var god. Efterrätten utsökt. Och kaffet likaså gott. Och buskspelet långt in på natten skall vi inte tala om...
Olle Eriksson


Kompositionstävlingen


Beryl vann kompositionstävlingen

Låtkommitten hade fått in 7 förslag på låtar till vår utlysta tävling. Av dessa 7 bra låtar valdes efter mycken vånda ut en låt, som kallades "Jubileumspolska". Låten framfördes av juryn och spänningen var total när alla satt där och undrade vem som gjort låten och om personen fanns med i lokalen. När det förseglade kuvertet öppnades och alla fick veta vinnaren bröt jublet löst och en tårögd Beryl Löwgren fick motta sitt pris, vilket bestod av två böcker om Hjort-Anders: Gunnar Ternhags Hjort Anders Olsson: Spelman, artist och Hjort Anders Olssons Hjort Anders Olssons låtar

Juryns motivering: "Låten ger ett fräscht intryck och en känsla av att man inte hört den förut (möjligen med undantag av de allra första tonerna, men sådant är tillåtet). Det ljusa och lite pampiga anslaget passar dessutom väl till VSF´s jubileumsfirande".

Ett låthäfte

Låtkommittén har kommit med ett förslag om att ge ut tävlingslåtarna i ett låthäfte, vilket styrelsen beslutat bifalla. Innan detta sker kommer dock kompositörerna att ges tillfälle att lämna tillstånd till publicering.

Jubileumspolska
tillägnad VSF 50 år


Ett samtal mellan några spelmän: "Har ni hört den här låten förut?" - "Nää." - "Jaså, då har jag väl gjort den själv då."

Jag har inte hört den här låten förut, inte ens början som Kjell verkade känna igen. När vi i styrelsen bestämde att vi skulle utlysa en låttävling tänkte jag att det vore roligt att prova på, att göra en egen låt "på riktigt". Jag åkte hem och lekte lite med fiolen och lyckades hitta något som kändes bra. Jag var inspirerad att göra något glatt för det var ju för VSF som skulle fylla år. Jag tycker början blev lite som en fanfar fast något bakvänd. Fortsättningen rann bara på. Att "få till" en låt själv är roligt. Att sedan lämna den till en tävling känns pirrigt (vad ska andra tycka om det jag gjort). Det som nu skulle vara allra roligast är om ni vill spela den.

Jag vann, det var andra låtförsöket hittills men kanske man vågar prova igen.

Ett tips till er alla - om ni gör någon låt, var inte rädda att lämna in den till tävling om ni får chansen. Det kan vara just den som juryn tycker om.
Beryl E-Löwgren

Guldmärket

Västmanlands Spelmansförbunds hederstecken i guld "Guldmärket" delades i år ut till Ulf Svansbo.

Styrelsens motivering: "Ulf Svansbo har på ett synnerligen förtjänstfullt sätt bidragit till efterforskning och spridning av vår västmanländska låtskatt."

Från Bladet kommer här ett stort GRATTIS till dig Ulf och vi förutsätter att Du kommer att se till att vi lär oss ändå mer västmanländska låtar!

Påhl-Olle-stipendiet


Stipendiet Påhl-Olles fiol delas ut på Bingsjöstämman till en ung lovande spelman, som får disponera den legendariske rättviksspelmannen Påhl-Olles fiol under ett år. Fiolen är byggd av Hans Lissper, Malung 1983 och är det instrument, som Olle spelade på fram till sin död 1987.

I år fick alltså den unge västeråsaren Joel Bremer det här stipendiet. Joel har gått fiolkurs på Malungs folkhögskola och på konservatoriet i Falun 1999 där Dalarnas mest framstående spelmän varit lärare. Han har också tagit lektioner för Ole Hjort och spelar bl a tillsammans med Simon Simonsson. I höst börjar han på Musikaliska Akademins folkmusiklinje.

I somras då Joel fick stipendiet spelade han som tack en skänklåt som Påhl-Olle komponerat. Publikens reaktioner var översvallande och de imponerades av att Joel spelade nästan precis som om det hade varit Olle själv som spelat låten.

Joel firade utmärkelsen med att dricka en sparad Guttsta Julmust utanför Pekkosgården.
Fiolspel och Guttstadricka är Joels passion.
Ulf Svansbo

Nya hedersmedlemmar

a) Jan Ling utses till hedersmedlem


b) Lars Lundevall utses till hedersmedlem


MOTION TILL SSR:S ÅRSSTÄMMA
9 SEPT 2000

Förslag om att varje år utse "Årets folkmusikstad"

I likhet med att andra intresseorganisationer utser "Årets popstad", "Årets jazzstad" och vad det nu kan vara, föreslår vi att årsmötet fattar beslut om att SSR på liknande sätt skall utse "Årets folkmusikstad" (alt. "-kommun").

Vi förslår att SSR tillsätter en arbetsgrupp som får en begränsad tid på sig att utreda frågan. Gruppen bör bl a fundera över:

Högtidligt, inbjudna gäster - t ex kulturministern, glatt och färgsprakande, mycket folkmusik - och dans! -, spektakulärt!

Detta skulle kunna bli bra och återkommande tillfällen för SSR att visa upp sig och att hjälpa till med att föra ut vår musik!

Västmanlands Spelmansförbund


Spelmansstämmor

Västanfors

Spelmansstämman i Västanfors blev en buskspelstämma under trevliga former i ett soligt, men blåsigt väder. Hembygdsgården i Västanfors är med sina småstugor och fina grönytor en mycket lämplig plats för en spelmansstämma. Jag såg att det också fanns en dansbana med tak över hela, som också skulle kunnat användas om vädergudarna inte varit nådiga.

Jag glömde ju räkna spelmännen! Kan vi ha varit 30-40 stycken? I alla fall var det fullt på scenen när Åke Pettersson ledde allspelet. Det visade sig att i Fagersta-trakten har de en egen repertoar allspelslåtar som vi från Västerås inte kan! Fagersta-schottis efter Konrad Pettersson (tror jag det var), Söderbärkemarschen och så Fagerstas nationallåt "Lövparken", som man bara måste kunna när man spelar i Fagersta.

Under buskspelet kom "Affa-polskan" efter Vitmoss-Anders fram. Då fick jag mig berättat att Vitmoss-Anders stuga var flyttad till hembygdsgården. Vi stod alldeles bredvid den! Och inne i stugan hängde en fiol, som tillhört Anders Persson i Vitmossen. Det finns folk i Fagersta / Västanfors som kan berätta mycket om den släkten. Kanske någon känner sig manad att skriva här i Bladet om Vitmossens spelmän?
Viola Ek

Västerfärnebo

I början av juni var det återigen spelmansstämma i Västerfärnebo. Karl Rönnberg hälsade välkommen. Nia Kuoppala ledde allspelet. Sala musikskolas spelmans-lag Viltstråk var där för 10:e året i rad. De betraktar spelmansstämman som examensdag för sitt musikskoleår. De bjöd på både stämspel och sång. Nia berättade att de nyss har spelat in en CD-skiva.
Mats Hellstrand har startat en nybörjargrupp med deltagare från Västerbykil och Hedåker. Gruppen framträdde för publik. Det blev även flera framträdanden och en hel del buskspel.
Ann-Britt Sommer

Västerås
En nationaldag tillsammans med nya och gamla svenskar

Jag jobbade i Västerås den 6 juni och hade läst om att Västerås Folkdansgille skulle ha en dansuppvisning. Jag letade mig fram till den aktuella platsen på Narvavägen, bostadsområdet Krumeluren på Hammarby. Förutom folkdansgillet fanns där några bekanta från spelmansförbundet, men dessutom många dansande och sjungande från andra länder bosatta i Sverige.
Denna blandning var en mycket positiv upplevelse och jag hoppas på fler liknande träffar och nationaldagar.
Eva Teljebäck


AROSTRÄFFEN

Västerås Folkdansgilles årliga dansfest, lördag 14 okt kl 19.00
I år i IOGT-lokalen, Västerås.
Musik: Västerås Spelmansgille med gästartisterna ÔTorgs Kajsa Abrahamsson och Tuva Härdelin, som finns i Västerås pga en kurs i Västerås Spelmansgille (se nedan).
Entré: Vuxna 100 kr, ungdom under 18 år 50 kr. I priset ingår varm mat samt kaffe med bröd.
Anmälan senast den 1 okt till Gunnar Gehrke 021-14 47 84


Aborrstimmet

En överraskning kom, om det intresserar?
Emil Broman hade en bror, död numera tyvärr, men som skrivit en bok med rubriken "Min Hembygd". Den handlar om Alftabygden och bl.a. om Gäddviken och Gäddviksbäcken, som ju alla känner till. Intressant läsning och halva boken är dikter både på svenska och på hälsingemål.

Dikter?! Ja här ett exempel:

"Abörstimmä"
Min vän Gällsbo - Jonas, var en rolig prick
söm bruka hälsa mä <<Kileminick>>.
Hans utroliga historier sitter i,
sa tä glöman ä ränntå tji.
Ja, dä ä riktit trevle å komma i högén
söm den framsta tå fiskefansen
då han tähler på store fiskär, å la på rögen
söm han gjorde, då han vöcht i ansen.
Ni skulle ha sittén, då han tähla på
storaböranä söm han inte kanna få
<<fast de va abörähr sa dä vaschlt,
runtikring ekang överaschlt.<<
Dä bara lysste tå iver ömkringen,
da han tähla på abörstimmä i Gäschlingen.
<< Ööö"gösse" ocke stim ja träffa på!
Nare va lika stor söm halva ekang å,
sa ja va tvungen å skynna mä vänna
å ro mot lann då ja fäck känna
at döm äna väschlta ekang överänna.

Dikten publicerad med godkännande från Emil Broman.

"Idé alisten"
Olle Eriksson


Nästa styrelsemöte
Nästa styrelsemöte
onsdag 13 sep, kl 18.00
hos Viola, Västerås


Till Västmanlands Spelmansförbund, sid 1!