Medlemsblad för Västmanlands Spelmansförbund Nr 1 - Februari 2001

Debatt

Medlemsavgift

Folkmusik och Dragspel på Qwarn

Novemberfolk

Spelmansstämman i Kolsva

Folkmusik och Dansparty i Grängesberg

E-postadresser

Heby kommuns kulturstipendiat

Ordföranden har ordet

Hej och god fortsättning!
Så har vi passerat det som en del tycker är det riktiga millennieskiftet, och som andra högaktningsfullt struntar i. Dagarna har blivit längre, och vi anar en ljusnande framtid. Ännu kan man väl hoppas på ytterligare några vinterdagar då skidorna kan slinta. Det blir roligare med vår om man fått känna av vintern först. Det ska droppa från snö på taken när solen börjar värma.

Förra året blev rätt så intensivt med fest, konserter m.m. Vi tänker dock inte slå oss till ro för det. Planerna på en konsertserie i samarbete med Västmanlandsmusiken tar allt fastare form. Vi tänker oss c:a fyra konserter under hösten 2001 och ungefär lika många våren 2002. Kanske blir det så att inbjudna, mer kända grupper står för varannan konsert och förbundets egna förmågor för varannan. Så ni spelmän - enskilda och grupper - som är beredda på att låta andra få njuta av er musik, hör alltså av er!

En viktig diskussion vi för just nu är hur vi ska kunna dubblera konserterna, så att hela länet får ta del av arrangemangen. Just detta känns väldigt angeläget. Vad vi behöver är folk som kan ställa upp och hjälpa till med att arrangera. Har du bra tips om hugade arrangörer, så kontakta oss i styrelsen snarast.

Så har vi snart årsmöte. Det blir denna gång i Sala, den 24 mars. Boka in detta datum redan nu! Vi avser att börja mötet med en Ulf Svansbo-minikurs för att fylla på förrådet med nya fina låtar från Västmanland. Vi ser fram emot mangrann uppslutning, så att vi får tryck i förbundet och i låtspelet!

Till hösten återkommer naturligtvis den trevliga halvårsträffen. Förslag på lämplig ort/arrangör mottages tacksamt. Hör överhuvud taget gärna av dig!

Vi hörs och ses, Kjell
kjell.wahlberg@privat.utfors.se

Upp!


1:

DEBATT

Varför kommer det inga spelmän och lyssnar när det är folkmusikkonsert?

Vi är nästan 200 medlemmar i förbundet men de spelmän, som var och lyssnade på förbundets egna jubileumskonserter i Fagersta, Köping, Västerås och Sala, var mycket lätt räknade! Måste Du vara med och spela själv för att ta Dig till en folkmusikkonsert? Du har inte insett att Du har behållning även av lyssnandet?

När förbundet ordnar konsert, tycker vi att Du skall komma och lyssna, helst tillsammans med en eller flera icke-spelmän! Vi behöver öka intresset för folkmusiken, kanske framför allt för att få in mer folkmusik i radio och TV. Det hänger alltså på oss spelmän att föregå med gott exempel.
Viola Ek

Det är dags att "fatta pennan" och skriva av sig! Tycker Du att allt är bra i folkmusikvärlden? Skriv ett litet debattinlägg. Det skall vara underskrivet med ditt riktiga namn, inga pseudonymer.

Obs! Det är inte nödvändigt att vara arg! Var glad!

Upp!


2:

Medlemsavgift

Snart är det dags att betala medlemsavgiften igen. I månadsskiftet februari/mars kommer styrelsen att, tillsammans med kallelse till årsmötet mm, skicka ut ett inbetalningskort. Nytt för i år är att vi på inbetalningskortet anger minsta avgift att betala. Om du tycker att du har råd och vill ge ett litet extra bidrag till förbundets verksamhet får du betala mer. Alla bidrag är välkomna.
Lars Englund, kassör

Upp!


3:

Folkmusik och dragspel på Qwarn

Fredagen den 10 september 1999 var det premiär för en ny verksamhet i våra trakter, en samlingskväll för alla som gillar folkmusik. Eller skall vi kanske kalla det folkets musik, eftersom det inte handlar om någon speciell folkmusikyttring. Gamla och nya låtar, dragspel, nyckelharpa, cittra, säckpipa, flöjt, sång... Ja, ni ser ju själva. Instrument som vi spelar på hemma i kammaren får tillfälle att komma ut och umgås med sina gelikar. Sedan den 10 september 1999 inträffar sådana här spel- och lyssnartillfällen 2:dra fredagen i månaden under vinterhalvåret och i runda slängar kommer 50 - 100 personer varje gång. Alla har möjlighet att köpa mat och fika eller dricka en öl och samtidigt lyssna på musiken.

Hur gick det här till egentligen?

Sommaren 1999 var jag i Ramsele och idkade släktforskning i SVAR:s arkiv. Jag hade middagsrast, satt på uteserveringen med utsikt över Faxälvens dalgång och den gamla prästgården (som nu är vandrarhem) och den gamla kyrkan i Ramsele. Solen sken. Då ringer det en för mig okänd man, som heter Johnny Skoog. Han pratar länge och mycket om ett nytt projekt. Han är väldigt entusiastisk. På Westerqwarn i Mölntorp - ligger mellan Kolbäck och Strömsholm i Västmanland - vill han greja till en folkmusikkväll där folk skall kunna komma och spela lite för publik och lite med varandra i "buskspel". Ja, alltså så där som det blev! Johnny representerade Sveriges Dragspelares Riksförbund och jag hade råkat bli representant för Västmanlands Spelmansförbund och han ville att vi tillsammans skulle göra den här grejen! Jag måste ju medge att det var ett fantastiskt fint projekt och visst ville jag vara med.
Medarrangörer är Västmanlandsmusiken, Westerqwarn, ABF, Vuxenskolan och Hallstahammars kommun.

En kväll ser ut så här:
19.00 Samling med allspel
Folk strömmar folk till. Spelmän sätter omedelbart igång med att spela.
19.30 Mat och kaffe
Nu kan de som vill köpa mat och kaffe osv. Spelandet fortsätter och det kommer mer folk.
20.00 - 21.00 "Månadens underhållning"
Ett eller flera i förväg inbokade gäng underhåller
21.00 - 23.00 Div framträdanden, allspel, buskspel
Nu är det upp till oss själva att göra det bästa av kvällen!
Westerqwarn är en gammal kvarn med magasin. Alltihop renoverades för ett antal år sedan, varvid det inrymdes en pub, en restaurang och ett kafé. Det är känt för sin goda mat och trevliga miljö. Där finns en minigolfbana och möjlighet att träna slag i långgolf (Heter det så? Jag är inte så hemma i de här termerna.)

Mölntorp är en liten by. Kolbäcksån med kvarnen bör ha varit den äldsta samlingsplatsen. Ur Olof Graus beskrifning öfver Wästmanland från 1754 hämtar jag följande uppgifter: "Dessutom ligga i denna socken (Kolbäck) följande mjölkkvarnar: Wästerkvarn med 3 par stenar, som gå hela året om. Kvarnen räntar 22 1/2 tunna spannmål. Där finnes ock såg. ..." Av detta kan man utläsa att Kolbäcksån här hade en så strid ström att den inte frös vintertid, vilket måste ha varit mycket värdefullt.

På denna historiska plats, i ett gammalt magasin med lutande brädgolv och träinredning, håller vi till. Det är en lisa för själen!
Viola Ek, Västerås

Upp!


4:

Novemberfolk

Novemberfolk på Westerqwarn blev som tidigare år en ståtlig föreställning med sagoberättare och en mångfald av spelmän strategiskt utplacerade i Magasinets våning 1 och 2, i puben och i klubbstugan. Eftersom det är föreställningar parallellt i alla lokalerna är det omöjligt att övervara allt man vill. I Vestmanlands Läns Tidning den 20 november kunde vi ta del av en liten sammanställning av allt som hände.
Eftersom jag är mycket road av sagoberättandet, hade jag prioriterat den delen, vilket betydde att jag lyssnade på tre sagostunder i stearinljusens sken.
Först ut blev Hammarteaterns framställning av Knytt och oknytt 2 med två damer som läste flera sagor och Mats Berglund, som fyllde ut pauserna med fina låtar på fiol.
Nästa saga framfördes av några elever från Malungs Folkhögskola: "Satan Troll sa Signe och Signa", där uppläsningen varierades med spel på fiol och trumma.
Tredje sagostunden jag hann med blev Cecilia Löfströms Sagor ur en samovar. Ryska folksagor för barn och vuxna. Cecilia läste inte sagorna, hon berättade dem för oss. Helt fantastiskt bra! Vi fick två ryska sagor som tog tillsammans nästan en timme att berätta!
Emellan sagostunderna fick jag också lite musik till livs. En del av Rävspels framträdande i puben och slutet av Ranarims framträdande i magasinet. Vilka duktiga spelmän och sångare det finns.
Mycket mer kan berättas från Novemberfolk, men då måste ni som var där och lyssnade skriva och skicka det till mig. För som sagt, var och en hinner bara med en del av allt som framförs.
Viola Ek

Upp!


5:

Spelmansstämman i Kolsva

Den 13 januari, på självaste Tjugondag Knut, fick spelmännen i Västmanland och alla andra landskap tillfälle att på nytt träffas i Kolsva. Som vanligt sva-rade Hedströmsdalens fiolfantom Ulf Svansbo för arrangemanget. Också detta år lotsade han med fast hand musikanthopen genom en rad låtar från Köping, Kols-va, Medåker och andra exotiska platser på jorden.

Bland de medverkande fanns celebriteter som Svansbo lilla spelmanslag från Kolsva med omnejd, Detlev, Toril och Joja Briese från Riddarhyttan och Beryl Löwgren och Ann-Britt Sommer från Sala. De går inte av för hackor!

Trots att publiken var ovanligt liten gav spelmännen järnet (fattas bara). Kvarnen i Kolsva är ett väldigt bra ställe att åka till en lördag i januari. Gott fika, bra akustik och många kamrater att spela med. Ni som inte kom denna gång, ta er dit nästa år - för er egen skull!
Lars Englund

Upp!


6:

Ett stort Folkmusik och Dansparty i Grängesberg

Att spelmansstämmor är populära visste vi sedan förut, men att göra samma sak tillsammans med dansare var vi i Aktivitetscentrum Dans & Musik inte lika säkra på att det skulle fungera.

Att det fungerade blev vi snart varse. Planeringen slu-tade med att ca: 450 dansare och musiker träffades i Grängesbergs FH. Vi hade en scen för dansframträdande och för konserter. Det fanns ett dansgolv samt ett Spelcafé. Naturligtvis så förekom det buskspel i de få övriga utrymmen som fanns att tillgå.

Kvällen bjöd på ett mycket varierat program. På scen fanns bla dansgrupperna Smedjebackens Fdl, Sirba, Dalecarlia Rounddance och Unidos de Ludvika med Samba. Spelcafét innehöll några fasta punkter, som exempelvis krutgumman Nelly Östlund från Södra Dalarna. Spelcafét var kanske det som var mest uppskattat. Det större utrymmet till dansgolv behövdes också, vilket visade att dansarna trivdes. Det blev t o m lite moderna tongångar. Trångt och gemytligt var det i hela huset. Aktivitetscentrum Dans & Musik fick direkt krav på sig att börja planera för kommande år.

Denna gång var det mest lokala grupper från Västerbergslagen, men även några inbjudna gäster deltog. By Fdl tjuvstartade i Hörkens Kyrka med sitt uppskattade spel "Tidernas Bröllop". Brita Ström, som studerar på danshögskolan i Stockholm, tjuvstartade med att visa att polska inte är så svårt att dansa som tyvärr många tror.

Kl. 18.00 var det officiell invigning. Vi startade med att alla dansare dansade in i biograflokalen samtidigt som alla spelmän stod på scen och spelade, dirigerade av Olle Wallman. Efter några låtar av spelmännen startades det aktiviteter i huset efter hand.

Kl. 02.00 stängdes sista fiollådan och det var dags att stänga lokalen.

Många har tom ringt efteråt ! och tackat oss arrangörer för det trevliga arrangemanget !
Torbjörn Sjöberg

Upp!


7:

E-postadress

SSR har bett oss att lämna uppgift om e-postadresser för de av våra medlemmar, som har sådan. Om Du tillhör dessa och vill har med adressen i medlemsmatrikeln - skicka ett e-brev till
lars.englund@mbox301.swipnet.se

Vi vidarebefordrar uppgiften till SSR. Självklart är det frivilligt att lämna uppgiften.
Lars Englund

Upp!


8:

Heby kommuns kulturstipendiat

Du, som inte läser Sala Allehanda och som inte heller var i Sala och lyssnade på spelmansförbundets konsert, har kanske missat Heby Kommuns kulturstipendiat Kristofer Pettersson! En ung man på 23 år, har nyckelharpa som huvudinstrument, men spelar också silverbasharpa och vevlira. Kristofer studerar första året vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. På institutionen för folkmusik, förstås.
Kristofer inte bara spelar, han forskar också i folkmusikhistoria. Speciellt intresserad är han då förstås utav folkmusikhistorien i hans egen hembygd och här har den stora spelmanstävlingen, som hölls i Uppsala 1912, varit en guldgruva att ösa ur. Där deltog några spelmän från Heby, men också en nyckelharpsspelare från Molnebo. Kristofer: "En del av det som spelades tecknades upp. Även om det ibland är ofullständigt går det att återskapa vad som fattas. Och så har det alltid varit inom folkmusiken, varje låt präglas av den som spelar."

Hämtat ur Sala Allehanda 27 dec 2000

Upp!


Till Västmanlands Spelmansförbund, sid 1!