Medlemsblad för Västmanlands Spelmansförbund Nr 3 - Juni 2001

Teatermusik med folkmusikailsk prägel

Spelmän sökes!

Tionde midvinterstämman i Torstuna

Stämma i Tärnsjö 1 april

Stämma i Badelunda

Stämma på Kyrkberget, Lindesberg

Fryksåskursen

Sambandet dragspel/psalmodikon

Debatt: Musikaliska dialekter

Ordföranden har ordet

Hej gott sommarfolk!
Ibland har man anledning att vara ännu gladare än vanligt. Just nu känns det väldigt roligt att vi har kunnat skicka två ungdomar, Oskar och Kristina, till ungdomskursen i Fryxås, Orsa. De är båda från Lindesbergshållet. Du kan läsa deras rapport på annan plats i Bladet. Vi har också en deltagare från Sala, Malin, på plats när det drar ihop sig till Ethno. Ethno är ett läger för unga spelmän i samband med folkmusikfestivalen i Falun. Ungdomsarbetet är en investering i förbundets framtid, och vi vet att man på flera håll tar väl hand om våra unga spelmän. Honnör för det!

Så har det varit traditionell spelmansstämma i Västanfors, Fagersta, med gott om åhörare. En hel del spelmän var som vanligt på plats och tågade klockan 14.00 in på det vackra hembygdsområdet till Hedströms gånglåt. Allspelet leddes med bravur av VSF:s all-spelsledare Åke Pettersson. Publiken såg ut att trivas gott bland buskspelglada instrumentalister.

Det börjar nu klarna vad beträffar artister till vår konsertserie i samarbete med Västmanlandsmusiken hösten -01 våren -02: På tapeten - med reservation för någon ändring - är O´torgs Kajsa (september eller början av oktober), SWÅP (slutet av oktober), Gunnel Mauritzson Band (1 december), Ale Möller och Aly Bain (vecka 6 -02) och Sågskära (16 mars -02). Dessutom lurar vi på en sjätte och avslutande konsert i serien våren 2002 med enbart västmanländska musikanter. Spännande!

Vi hoppas att våra spelmän, såväl som andra intresserade, ska uppskatta, utnyttja och låta sig inspireras av denna kommande möjlighet att ta del av folkmusik av yppersta märke.

Nog för denna gång. Mer om konserterna och annat i kommande nummer av Bladet. En fortsatt fin spelmanssommar önskar
Kjell

kjell.wahlberg@privat.utfors.se

Upp!


1:

Teatermusik med folkmusikalisk prägel


I Surahammar växer i skrivande stund spelet om "Pionjärerna" fram. Det är Metallavdelningen i Sura som till sitt 100-årsjubileum beslutat sig för att berätta om de pionjärer som en gång bildade avd. 99 i Surahammar. För den som är intresserad av folkmusik kan det vara givande att veta att musiken i pjäsen klingar med omisskännlig svensk folkton.

Den framförs dessutom av två medlemmar i Västmanlands spelmansförbund, nämligen fiolspelande Sonia Serra och dragspelande undertecknad Kristin Kalmelid som också komponerat de ca 20 sånger som ingår i spelet.

Sångerna kommenterar och för handlingen vidare. I musikgruppen ingår även Per Jörgensen från Virsbo som hjälper till med sjungandet.

Premiär blir det den 16 juni och under de efterföljande två veckorna spelas 8 - 10 föreställningar utanför Bruksmuseet i Surahammar. Biljetter kan beställas på turistbyrån på samma ort.

Den som väljer att bese det dramatiska händelseförlopp som föregick bildandet av metallavdelningen kommer inte bara att få höra Sonia och mig utan även Arossextetten som med sina äldre blåsinstrument passar väl in i sammanhanget.

Kristin Kalmelid, Ängelsberg

Upp!


2:

Spelmän sökes

Söndagen den 19 augusti arrangerar Västerås Folkdansgille en danstillställning på dansbanan på Djäkneberget i Västerås. Jag har lovat se till att spelmän kommer. På programmet står gammeldans, gillesdanser och folkliga pardanser (som polskor, schottis, vals och liknande).
Dansen börjar klockan 14.30 och håller på till 18.30 eller ännu längre om vi orkar och myggorna inte blir för besvärliga. Jag behöver sådär en 3 - 5 grupper av spelmän eller enskilda spelmän som kan turas om att spela, kanske 30 - 45 minuter per pass. När man inte spelar på dansbanan går det förstås bra att dra sig en bit därifrån och buskspela.
Villkoren är inget gage, ingen resekostnadsersättning men engagerade spelmän blir bjudna på fika. Alltid något.

Intresserad?
Ta kontakt med mig, antingen per telefon 021-13 53 06 eller e-post.
Observera att jag vill ha förhandsanmälan från dem som tänker sig att spela på dansbanan.

Vid alltför dåligt väder ställs arrangemanget in.

Lars Englund

Upp!


3:

Spelmansstämmor

Tionde Midvinterträffen i Torstuna

Den 17 februari var det midvinterträff i musikens och dansens tecken i Torstuna Bygdegård. I år var det dessutom 10-årsjubileum. Vinterträffarna startade efter musik- och dansåret i november 1991, men november var ingen lämplig månad att ha stämma i. Vi hoppade över 1992 och fortsatte i februari 1993, vilket visade sig vara en mycket lyckad tidpunkt. anslutningen av både spelmän, publik och dansare ökar för varje år, vilket vi är glada åt.

Vädret i år visade sig från sin bästa sida och det kom många långväga resenärer. Vår trogne lurblåsare Tobias Schenning lämnade i år över näverluren till lillebror William Schenning, som klarade det lika bra som brorsan. Efter hälsningsanförande av konferencier Lars Wall överlämnades ett diplom till undertecknad för 10-årigt samarbete runt stämman.

Spelledare Yngve Jansson från Heby tog över taktpinnen och lotsade oss igenom allspelslåtarna med den ä-ran. Polskor på nyckelharpa, "Skomakar-Anton", låtar som ingen annan spelar, munspelslåtar från Medelpad, mjuka visor till gitarr, square-dance, svensk folkdans, mera munspel, mera visor och dans och buskspel.

Vi ser fram emot nästa år som blir den 16 februari 2002. Men innan dess ses vi i Härled på spelmansstämman den 17-18 augusti! Vi får då besök av en finlandssvensk familj från Borgå som sjunger och spelar nyckelharpa. Väl mött igen!

Elsie Pettersson

Upp!


4:

Stämma i Tärnsjö 1 april
Spelledare med förhinder

Kerstin Billman, kantor i Nora församling, Tärnsjö, är trogen arrangör av "Spelmansträffen i Tärnsjö", det här var åttonde gången. Några deltagare är också trogna, några kommer till varje år och några uteblir. Deltagarna brukar variera mellan 15 till något över 20.

Vi startar så högtidligt i kyrkan: Det ges utrymme för många låtar. Idag spelade vi sju låtar plus Äppelbo gånglåt både in och ut och kyrkan var fullsatt. Därefter hade vi buskspel i församlingsgården där det bjöds på kyrkkaffe hela eftermiddagen för publik och spelmän.

Jag, som är Kerstins kompis, är trogen spelledare och så även den här gången, även om Kerstin fått annat besked. Det var så här! Vi talades vid på lördagskvällen. Jag hade haft huvudvärk och hon kände en förkylning på gång. Alla har ju något den här tiden på året, men det ska mycket till innan man lämnar återbud. På söndagsmorgonen fick dock Kerstin besked av sin sambo Evert att den här gången kommer inte Beryl, hon har ringt och meddelat att hon suttit på toaletten hela natten. Då var inte Kerstin glad, hur skulle det nu bli?

När jag kom till kyrkan möttes jag av stora ögon och frågor som "är du pigg igen" och "jaså du kommer i alla fall", "var det migrän". Då blev mina ögon stora - vadå? Så kom Kerstin "å vad roligt att du är här, törs man ta i dig och hälsa". Jag i min tur frågade "har din förkylning brutit ut så du smittar?" för jag visste ju inget. Hon blev misstänksam och frågade mig om jag ringt på morgonen, men det hade jag inte, vi talades ju vid kvällen före. Då började hon skratta HON HADE RÅKAT UT FÖR ETT APRILSKÄMT. Det blir nog ingen stämma den 1 april någon mer gång, men säkert någon annan söndag i april eller maj och jag lovar att vi brukar ha trevligt. Tack Kerstin.

Beryl E Löwgren

Upp!


5:

Stämma i Badelunda

Lördagen den 19 maj var det spelmansstämma i Badelunda. Mig veterligen, första spelmansstämman någonsin i Badelunda. Där i den ännu agrara kantzonen öster om Västerås med rika minnen från bronsåldern för styvt 2500 år sedan. Med lite fantasi hördes i andanom bronslurarna brumma under lärksången från Badelundaåsen när man kom och innan fioler, drag-spel, durspel och allehanda elektroniskt förstärkta anordningar fick övertaget. Det var vår i luften och späd grönska, förväntansfulla människor och en kämpande sol ovan molnen.

Vid kyrkskolan allspel, buskspel och proffsspel under rödvitt partytält där trängseln blixtsnabbt förtätades när de hotande regnmolnen inte kunde hålla sig. I den lantliga miljön kändes gunget i bondpolskan helt rätt och till slut även Visa från Tystberga. Skarp spelledare! Och fullsatt blev det i kyrkan på avslutningskonserten.
Vilken konsert! Näktergalen och Flodens död på munspel var skyhöga höjdare, men det övriga var bra det också. Visa från Venjan, superbra. Älg-Anders glada gånglåt och Karolinernas sorgemarsch. Ja, allt var bra. Måtte minnet sparade och väl bevarar känslan när kyrkdörrarna slogs upp och alla glada människor strömmade ut i bländande solsken med kropparna fyllda med klingande musik. Underbart!

Denna spelmansstämma, om den återkommer, kan bli något riktigt fint med en sådan lyckad start, tror och tycker

Olle Eriksson

Upp!


6:

Kyrkberget, Lindesberg

På Pingstafton bevistade jag tillsammans med Sören Olsson och våra respektive, stämman på Kyrkberget i Lindesberg. Vi var inbjudna av våra spelvänner Jeanette och Curt Lindmark. Efter en utsökt lunch och en liten "förstämma" hemma hos paret Lindmark begav vi oss till festplatsen.
Den dystra väderprognosen hade förmodligen skrämt en del, men ca 20-talet spelmän och uppskattningsvis 50-talig publik, hade en trevlig kväll i härligt försommarväder.

Det är glädjande att konstatera att Lindesberg har tryggat återväxten bland spelmännen. Ett ungdomslag uppträdde både under scenprogrammet och spelade till dans. Framåt 21-tiden, när myggen började bli besvärlig och temperaturen sjönk, avmattades det hela. Då var det dags att anträda återfärden hemåt, mycket nöjda med en trevlig dag.

John Erik Hammarberg

Upp!


7:

Fryksåskursen

Tack vare ett generöst spelmansförbund (Västmanland) fick vi åka på folkmusikkurs i Fryksås den 28-29 april.

Kursen anordnades av Dalarnas spelmansförbund för ungdomar mellan 14 och 16 år. Kursen inriktade sig inte bara på låtutlärning utan även på teknik, t ex spelledarskap. Kursen hölls på Fryksås fäbodspensionat beläget i Fryksås fäbodar, utanför Orsa. Vi lärde oss ett antal låtar med stämmor och komp, samtliga från Dalarna.
Kursen var trevlig och man fick träffa andra fiolspelare (mest från Dalarna).

Kristina och Oskar

Upp!


8:

Sambandet dragspel / Psalmodikon

År 1830 kom dragspelet till Sverige och blev här överklassens instrument. Det var ett dyrbart hantverk med vackert utsirat trä och pärlemor. Överklassen hade ju mycket fritid och det var också mycket viktigt att följa alla nya modenycker.

Dragspelet var det första instrument som började tillverkas industriellt för serietillverkning. Med modern marknadsföring och en årstillverkning av 300.000 instrument, blev spelen nu billiga. Drängar, daglönare, skogsarbetare och sågverksarbetare fick nu råd att köpa dragspel. Då blev det helt ointressant för överklassen, som naturligtvis inte kunde spela på likadana instrument som underklassen. Nu blev instrumentet plötsligt mindervärdigt och har ju till dags dato, ännu inte fått sin upprättelse.

Ett av de första instrumenten, som kom till Sverige i början på 1830-talet, köptes av grevinnan Brahe på Rydboholm. Hon skänkte senare spelet till en kyrkoherde Johan Dillner (1795 – 1862). Denne Johan Dillner var också upphovsmannen till Psalmodikon. Ett ensträngat instrument vars greppbräda var numrerad i halvtoner. Detta för att kunna spela enklare psalmer i hemmet. Det var enkelt också att tillverka instrumentet, en trälåda och en torkad tarm som sträng. En böjd och spänd enegren som taglades med hästtagel och instrumentet var klart. En särskild psalmbok med greppbrädans nummer över texten, gavs också ut. Även boken heter psalmodikon. Han ville väl göra det enkelt för sej. En del duktiga musikanter kom på att det var möjligt att spela även gladare musik än psalmer på instrumentet. Nu reagerade kyrkan, och uppmanade innehavare av psalmodikon, att de skulle bränna instrumentet. Nu var ju Djävulen själv inblandad. Han är ju som bekant ofta detta, då man har roligt.

Idag är instrumentet synnerligen svårt att få tag i. I alla fall då det gäller ursprungstillverkning. Dock kan man få tag i psalmboken Psalmodikon, då inget blev sagt om att bränna även denna.

Utfunderat av Johnny Skoog

Upp!


9:

Debatt

Musikaliska dialekter skulle jag gärna vilja att det debatterades om!

Dialekter
Det pratas mycket om att vi är bara "gamlingar" i spelmanslagen och att återväxten är dålig. Men, efter att ha besökt Westerqwarn och Novemberfolk samt varit på Västmanlands Spelmansförbunds konsert i Sala och hört Nia Kuoppalas ungdomar, så vill jag hävda att det är i grunden inget problem. Det finns massor av ungdomar som spelar folkmusik och som dessutom är väldigt duktiga.

Det man skulle kunna oroa sig över är likriktningen. Finns det några låtar om 20 år som inte spelas med dala- eller hälsingedialekt??? Tror ni att man kan urskilja ursprunget på en låt om 20 år?

Viola Ek

Upp!


Till Västmanlands Spelmansförbund, sid 1!