Medlemsblad för Västmanlands Spelmansförbund Nr 4 - Augusti 2001

Folkmusikkonserter

Ethno - vilken upplevelse

Sala-stämman

Dans på Djäkneberget

Vi vill bli fler än 200!

Vad finns det i arkivet

Novemberfolk på Westerqvarn

Folkmusik och dragspel på Qwarn

En spelman från Meselefors till Köping

Ordföranden har ordet

Hej igen!

När du läser detta har septembers mörka kvällar tagit över, och det är snart dags för den västmanländska folkmusiken att göra sitt intåg i salongerna. Vi tänker inte flytta in i dem - det hoppas jag att vi aldrig gör - men vi hälsar gärna på. För visst har vi mycket att erbjuda, och visst vill vi att en publik ska få tillfälle att upptäcka detta?!

En av våra planerade konserter i Prismasalen (konsertlokal under ett år framåt) i Västerås blir dock tyvärr inte av. Det är O´torgs Kajsa som i sista stund lämnat återbud. I övrigt går serien i samarbete med Västmanlandsmusiken i gång som planerat. Det betyder att första konserten blir den 24 oktober med svensk-brittiska gruppen SWÅP, där f.ö. vår egen västmanländska Carina Normansson medverkar. Vid detta tillfälle får du också möta två andra spelmän från Västmanland, nämligen John-Erik Hammarberg och Per Torelli som bjuder på en halvtimmes konsert. John-Erik är välkänd riksspelman på munspel, och Per hanterar sin nyckelharpa suveränt svängigt. Dessa två skickliga spelmän har varit spelkamrater i många år, och är mycket hör- och sevärda. Så tag med dina nära och kära, grannar, vänner och ovänner, bekanta och obekanta och kom! Mer om kommande konserter på annan plats i detta blad.

Den 13 oktober är det dags för förbundets höstträff, som i år blir förlagd till Skinnskatteberg. Då kommer bl.a. vårt hederstecken i guld att utdelas till en välförtjänt spelman, och så får vi ju träffas och spela och äta gott och fika och ha det bra i största allmänhet.

Låt oss gemensamt se till att hösten blir fullmatad!

Väl mött,

Kjell

kjell.wahlberg@privat.utfors.se

Upp!


1:

Premiär för folkmusikkonserter
i Västmanlandsmusikens regi

Västmanlandsmusiken anordnar en magnifik konsertserie i Västerås med start den 4 september. Körsång, folkmusik, kammarmusik, jazz, orkester och Nya Perspektiv ger tillsammans inte mindre än 35 konserter under hösten i CuLTUREN, Prismasalen, Västerås Domkyrka, Rikssalen, Hässlösalen eller Badelunda kyrka.

Onsdag 24 oktober kl 19.00 i Prismasalen
SWÅP
Ett svenskt-engelskt gäng som på ett unikt sätt blandar brittiska reels och svensk folkmusik.
Vid konserten medverkar också de västmanländska spelmännen John-Erik Hammarberg, munspel och Per Torelli, nyckelharpa.

Lördag 1 december kl 16.00 Prismasalen
GUNNEL MAURITZSON BAND
En intressant kombination av musikaliska personligheter som tillsammans skapar en magi och en laddning som är unik med musik på folkmusikalisk grund.
Vid konserten medverkar också de västmanländska spelmännen Ann-Britt Sommer, nyckelharpa, Beryl E Löwgren, Ulf Svansbo och Kjell Wahlberg, fiol.

Dessutom kommer vårterminen att innehålla:
Fredag 8 februari ALE MÖLLER & ALY BAIN
Lördag 16 mars SÅGSKÄRA
En lördag i april VÄSTMANLÄNDSKA SPELMÄN

Även i dessa konserter kommer att ingå grupper av västmanländska spelmän.

Entréavgifter: 100 kr, studerande och medlemmar i Västmanlands Spelmansförbund 50 kr.
Förköp: Sigma Information, tel 021-18 51 20.

Boka in ovanstående datum och hjälp oss att ge en stor publik!
Detta är ett fantastiskt tillfälle för oss att besätta en plats i den västmanländska kulturen.

Upp!


2:

Ethno - vilken upplevelse!!!

Ethno 2001 i Falun var någonting alldeles extra. Det fanns deltagare från Sverige, Norge, Danmark, Skottland, Irland, Belgien, Frankrike, Schweiz, Tjeckien, Ungern, Etiopien, Mocambique och Kina. Aldrig ti-digare har jag upplevt något så roligt, som när man uppträder med 101 personer, som dessutom är samspelta! Att få träffa så många olika duktiga musiker och dessutom få se de mest underliga instrument (ni skulle ha sett instrumenten från Kina, Etiopien och Mocambique!) har gjort att jag har utvecklats mycket i mitt musikaliska tänkande och utförande.

Själv var jag det mest exotiska Sverige hade att erbjuda, eftersom jag var den enda från Sverige som spelade nyc-kelharpa. Det visade sig finnas ett stort intresse att lära sig hur detta instrument fungerade. Speciellt grabbarna från Mocambique var en aningens funderande över hur de skulle bemanna en nyckelharpa när de fick låna min.

Extra roligt var det att en tjej från Belgien hade en nyckelharpa som hon nyligen börjat spela på. Hon hade med sig harpan, men spelade bara fiol på själva lägret. Så det kändes bra att jag kunde ge henne en del tips och lära henne några Sahlströmslåtar.

I och med att alla länder har lärt ut låtar, sånger och danser så har min repertoar ökat och jag längtar till när höstterminen börjar, så att jag kan lära ut det jag har lärt mig till folkmusikgruppen på musikskolan. Jag har nämligen med mig hem många nya intryck och idéer, som jag vill dela med mig av till andra.

Ethno är något som jag varmt kan rekommendera för den som vill uppleva och spela musik från andra länder. Jag ser redan fram emot Ethno 2002, för jag kommer garanterat inte att missa att få uppleva detta igen.

Jag vill tacka Västmanlands spelmansförbund för att ni skickade iväg mig till detta inspirerande och otroligt roliga läger.

Malin Hultén, Sala

Upp!


3:

Spelmansstämmor

Sala-stämman vid Sala Silvergruva

Ja då var det dags igen då - första söndagen i augusti som alltid. MEN nu skulle vi vara på ny plats och lite i ny regi, vid Sala Silvergruva.

Sala Silvergruva ordnar "Gruvans dagar" varje år i slutet av juli, men nu hade de kommit på att de skulle flytta sitt evenemang en vecka till första söndagen i augusti. Folkdansgillet som är arrangör av vår stämma kontaktade mig och vi tackade ja till erbjudande om samarrangemang.

Jag var lite orolig innan, hur skulle det här bli? Men vännerna, spelmännen kom och vi hade en väldigt trevlig eftermiddag. Några kanske inte vågade prova det nya eller ville göra något annat i det vackra vädret men jag hoppas alla läser det här och vill komma näs-ta år. Vi som var där tyckte det var en lyckad stämma i vackert väder, med mycket publik. Gruvan hade publikrekord och det kände vi ju också av för folk, som kanske annars inte besöker vår stämma, råkade gå på sin premiärstämma. Jag har fått många kommentarer efteråt från publik som uppskattade det vi hade att erbjuda. Kanske den här stämman även kan locka med hela spelmansfamiljen, eftersom det fanns mycket att titta på och göra utöver stämman.

Vi spelade allspel som vanligt, sedan spred vi ut oss - det fanns många möjligheter till buskspel. Arrangören bjöd spelmännen på kaffe och smörgås och silversmeden bjöd visst på glass som tack för underhållning utanför hans verkstad.

Kommentar från oss som var där - det här var kul, det måste vi sprida så det kommer fler spelmän.

Beryl E Löwgren

Upp!


4:

Dans på Djäknebergets dansbana

Söndagen den 19 augusti arrangerade Västerås Folkdansgille (VFG) en danstillställning på dansbanan på Djäkneberget i Västerås. Jag hade åtagit mig att försöka engagera spelmän att svara för musiken. Medverkande musikanter blev Västerås Folkkör, Hammarlund & Co, Hammarberg, Olsson & Olovsson, Bäska Droppar och Trudelutt. Det blev en i mitt tycke väldigt lyckad eftermiddag, till stor del beroende på det vackra vädret. Många dansare, både mer och mindre erfarna, deltog och verkade trivas.

Ett stort tack till alla spelmän och sångare som medverkade - utan er hade detta inte kunnat genomföras.

VFG planerar att nästa sommar arrangera en danskväll under vardera juni, juli och augusti. Också då kommer musikanter att behövas. Låt därför inte instrumenten samla damm under hösten, vintern och våren utan håll låtarna vid liv!

Lars Englund

Upp!


5:

Vi vill bli fler än 200 !

Just nu tycks det vara stiltje i medlemsrekryteringen!

Däremot måste vi med sorg konstatera att det är flera stycken, som föredragit att utträda ur föreningen! Vi hoppas att det är ett misstag! Kom tillbaka!!!

Vi har i flera år haft en medlemskader på knappt 200 personer. Passerar vi 200-gränsen får vi representera förbundet med ytterligare 1 person på SSR:s (Sveriges Spelmäns Riksförbund) riksmöte och det skulle vi hemskt gärna vilja göra.

Upp!


6:

Vad finns det i arkivet?

Till styrelsen har det kommit en propå om att tillse att förbundet har det material som går att få samlat om Valentin Malmberg.

Finns det någon i vårt förbund som är intresserad av att gå igenom och registrera vårt arkiv? Det finns mycket inspelat material, men det är enligt uppgift inte speciellt väl dokumenterat.

Upp!


7:

Novemberfolk på Westerqwarn

Novemberfolk kommer att anordnas i år igen till vår stora glädje.

Den 10 november händer det. Programmet är dock inte klart än, men vi förväntar oss många spelmän, många spännande sagor och härlig musik. Och naturligtvis vill arrangörerna att vi alla skall besöka Westerqwarn i Mölntorp vid detta speciella tillfälle! För en ringa penning får vi till livs så mycket vi orkar med!

Programblad kommer att finnas tillgängliga i god tid.

Information lämnas också av Tomas Fagerberg, tel 0221-520 38.

Upp!


8:

Folkmusik och dragspel på Qwarn

I höst återkommer även de här populära träffarna andra fredagen i månaden på Westerqwarn med början i september.

Kom till Magasinet vid 19-tiden, sätt igång instrumentet och "värm upp lokalen". Mellan 20-21 framträder en kontrakterad grupp. Därefter finns möjlighet för de som så önskar att spela några låtar för publiken eller börja "skrubbspela" (nyuppfunnet? ord, som betyder buskspel inomhus i någon skrubb i stället för utomhus i en buske).

Kvällsmat och / eller fika finns att köpa till en rimlig penning.

Vill du framträda i 1-timmesprogrammet skall du kontakta Johnny Skoog, tel 0220 - 406 14 eller 070-630 10 01. Observera att det betalas inte ut något gage. Reseersättning kan erhållas om så önskas. Allt arbete, arrangemang och servering sker på ideell basis.

Observera att det skall vara folkmusik och dragspel, vilket betyder att fioler, nyckelharpor och dylika instrument också är välkomna. De skall medtagas och användas. Det har blivit en övervikt mot dragspel och framför allt durspel, men glöm inte att vi har tillgång till två våningar i magasinet, så vill vi inte inte spela tillsammans kan vi dela på oss!

Det har även funnits tillfällen då några har fått spela för gästerna i restaurangen.

Arrangörer som vanligt är SDR (Sv Dragspelarnas Riksförbund)/Johnny Skoog, Västmanlands Spelmansförbund, Västmanlandsmusiken, Westerqwarn samt ABF, Vuxenskolan och Hallstahammars Kommun.

Upp!


9:

En spelman från Meselefors till Köping

Som introduktion kan nämnas att jag åker till Härnösand och lär mig låtar på durspel. Den första låt jag fick lära mig var en liten vals kallad Gamm-vals efter Robert Persson från Lavsjön, senare boende i Bränna, Meselefors.

Från en kurskamrat fick jag senare ett litet blad om sagde Robert Persson, rallare, kronotorpare, stumfilmspianist, spelman. Robert spelade fiol med en stråkföring som till och med Jon-Erik Öst beundrade. Han spelade också piano, orgel och lite dragspel.

Robert hade 3 söner, Karl, Verner och Gustav, som alla spelade. Den som mest tog efter farsan's spel och repertoar var Karl. Han var en "riktig musikanttyp" och det sägs "att kan kunde spela på alla instrument han tog i". Han spelade i första hand fiol och 2-radigt dragspel, men trakterade även munspel, näverlapp, såg och orgel. Enligt Gustav och Verner skall Karl ha komponerat 3:dje reprisen till Jon-Erik Östs vals "Meselegöken".

Karl bodde en tid i Köping, där han skulle ha lett Västmanlands spelmanslag. K G Ankarmo har berättat för mig att Karl spelade mycket ihop med Uno Gill och att han spelade med i Köpings Spelmanslag. Enligt Gunnar Fransson, U-låten nr 2 1983, skrev Karl 2:dra stämman till Hedströms gånglåt.

Är det någon som vill berätta mer om Karl Persson?

Viola Ek

Upp!


Till Västmanlands Spelmansförbund, sid 1!