Medlemsblad för Västmanlands Spelmansförbund Nr 4 - Augusti 1999

Spelsommar med många nya CD

Nästa styrelsemöte

Solig spelmansstämma på Väsby Kungsgård

Höstträff den 23 oktober

Medlemsavgiften

Till minne av Johan Skoglund

FFF


Spelsommar med många nya CD
Musik vid Siljan-veckan hade bra väder i år och Falun Folkmusik Festival kunde under några dagar uppvisa tropisk hetta. Mycket musik både live och på CD.
SWÅP släppte officiellt sin andra CD samma dag som de hade sin konsert under Falufestivalen. Carina Normansson är Västmanlands ambassadör i bandet som blandar engelsk och svenskt. Bäst gillar jag de "traditionella" låtarna där Ola Bäckström och Carina spelar tillsammans. På CD:n finns bl a "Lill-Mats", en Landinpolska som har ett intro á la Micke Tretow och en ballad från Västmanland. I balladen visar Carina också att hon kan sjunga mycket bra. Ola kryddar anrättningen med en halling gjord utifrån balladen om "Hertig Henrik". Karen Tweed och Ian Carr på dragspel respektive gitarr kompletterar den svenska duon föredömligt.
På FFF hade den norske spelmannen Ånon Egeland konsert på Dalarnas museum tillsammans med Leiv Solberg och Mikael Marin från Fjärdhundra. Trion har givit ut en CD med mycket av den musik som spelades under den drygt timslånga konserten. CD:n är en riktig höjdare med duktiga och mångsidiga spelmän med mycket rytm och klanger som ändå håller sig till traditionellt spel som grund. Ånon har ett enastående "klipp" i vänsterhanden både på fela och hardingfela. Han visar också att han behärskar mungiga, sälgflöjt och spelpipa utomordentligt väl. Det är en CD som kommer att räcka länge.
En annan av Ånons beundrare är Arvikaspelmannen Mats Berglund om man får tro hans utsaga i boken som hör till CD:n "Gränslandslåtar". Mats spelar här i par med tre spelkamrater, Fredrik Lundberg, Göran Håkansson och Anders Nordlöf. CD:n har fått mycket bra recensioner. Jag är beredd att hålla med. Rytmiskt och dansant spel med stort uttryck, driv och variation. Lyssna till och spela gärna någon av de svängiga polskorna med assymetrisk tretakt. Om låtarna hör hemma i Sverige eller Norge spelar mindre roll. Det här är låtspel av bästa märke. För mig som är "konservativ 70-talist" låter det bäst med två fioler tillsammans där melodin och samspelet inte dränks i komplicerade arrangemang.
Ulf Svansbo


Solig spelmansstämma på Väsby Kungsgård

Som vanligt inträffade första söndagen i augusti spelmansstämma på Väsby Kungsgård i Sala. En skock spelmän (ungefär) mötte upp och spelade så svetten lackade.
Scenprogrammet bjöd på näverlursfanfar, allspel under förnämlig ledning av maestro Beryl Löwgren, sång, instrumentalmusik och dans under sammanlagt två och en halv timme. Samtidigt pågick buskspel i solskenet eller på mera skuggade platser, allt efter behag.
Extra festligt denna gång var att stämman fick avsluta det drygt veckolånga firandet av Salas 375 år som stad. Alldeles på sluttampen besöktes Väsby Kungsgård av en på häst ridande kung, närmare bestämt Gustav II Adolf. Som det verkade uppskattade han frånvaron av dimma. Han lär visst ha dålig erfarenhet av sådan.
Stort tack till Beryl och alla andra som svarade för arrangemanget och alla spelmanskamrater! Det var inte sista gången jag hälsade på i Sala.
Lars Englund

PS. Vet någon hur många spelmän som finns i en skock? Hedersomnämnande till den som först hör av sig till någon i Spelmansförbundets styrelse med rätt svar. DS


Höstträff den 23 oktober

Årets efterlängtade höstträff blir i Ramnäs, Folkets Hus med samling kl 14.
Arrangemanget går i numera välkända tecken:
Fika vid ankomsten, middag förmodligen vid 17-tiden och sedan hinner vi med en fika till innan det blir hemdags framåt natten.
Anmälan gör du genom att sätta in 100 kr på VSF:s postgiro 66 10 12-5 senast den 7 oktober.
Skriv Höstträff på talongen och glöm inte ditt namn!
Om du har några frågor, ring Lasse 021-13 53 06 eller Beryl 0224-121 26.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!


Medlemsavgiften

Ett fåtal av VSF:s medlemmar har ännu inte betalat medlemsavgiften. Vid nästa styrelsemöte tvingas vi därför i enhetlighet med våra regler att fatta beslut om strykning ur medlemsregistret av dessa våra spelmansvänner.
Du, som vet med dig att du inte betalat, skynda dig att göra det, annars blir detta det sista numret av Bladet som du får! Före detta medlemmar är givetvis alltid välkomna tillbaka!
Medl.avg: Ungdomar upp till 20 år, kr 40
Vuxna, kr 100. Pg 66 10 12-5
Styrelsen


Till minne

Dalkarlen och spelmannen Johan Skoglund har slutat sina dagar. Han kom att bosätta sig här i Västmanland. Först i Hallstahammar och slutligen i Västerås.
Med sitt kunnande i traditionellt låtspel på fiol, blev han ett värdefullt tillskott i den lokala spelmansrörelsen och den då gryende "gröna vågen". Det ökande intresset för folkmusiken gjorde att sådana ledare och traditionsbärare som Johan behövdes för att ta tillvara och vidareutveckla denna kulturyttring.
Med sina musikaliska rötter i Leksandstrakten, kom han ändå att i hög grad intressera sig för Västmanlands låtar. Johan var aktiv att spela in och dokumentera musik från äldre spelmän och intresset omfattade även dansen till denna. Den mest aktiva tiden var kanske den, då han som ordförande ledde Västmanlands Spelmansförbund åren 1973 - 1978. Det var också då som Johan tog initiativet och lade grunden för Västerås Spelmansgille, som bildades 1976. Spelkurser och studiecirklar med Johan som ledare, bidrog till medlemsökningen och många spelmän av idag minns med tacksamhet hans personliga sätt och vilja att de skulle lyckas i sitt spelande.
Fram till pensioneringen arbetade Johan Skoglund som ingenjör vid Länsstyrelsens Lantmäteri. Sista tiden, med sjukdom och tillhörande besvärligheter, räckte orken inte till för så mycket spel och föreningsliv.
Vi minns Johan, då han i sin krafts dagar, stilig i sin vackra Leksandsdräkt, gick i täten för oss spelmän.
Per Torelli


FFF

I våras fick jag ett stipendium som innebar att jag fick vara med och medverka på en konsert under FFF som kallas Unga spelmän. I gengäld fick jag bo på ett hotell under festivalveckan och komma in gratis på festivalområdet och alla konserter.
Vi var åtta unga spelmän från olika landskap som träffades på tisdagskvällen i Falun. Konserten skulle vara på torsdagskvällen och våra förberedelser inför den var snabbt avklarade. Ett par gemensamma låtar och sedan fick alla förfoga över ca 10 minuter var. Konserten gick bra förutom att jag blev otroligt nervös. Från att ha varit helt lugn då jag gick upp på scenen blev jag mycket nervös av att sitta och vänta på att ungdomarna från Dalarna skulle spela färdigt och jag skulle få kliva fram. De var inte de lättaste att spela direkt efter. De hade båda två gått musikgymnasium och spelade och sjöng väldigt vackert. Efter konserten fick vi det obligatoriska kohornet som alla artister som medverkar i FFF brukar få. Det har jag sedan försökt få ut vackra toner ur. Mina försök har dock hittills bara lett till att jag låter som en ko, men vi får se.
Vilka konserter såg jag då? Jo, jag kan nämna några bra. Den bästa var Per Gudmundssons solokonsert. Han spelade så man rös, och han hade dessutom bjudit in Björn Ståbi, Anders Nygårds och flickorna i Virvla. Virvlas konsert var också en upplevelse för sig. Ola Bäckström m.fl. spelade bra och det var härligt att se dansarna glida fram. Dessutom
tyckte jag det var extra roligt att se Ami Pettersson dansa på scenen. Jag och Erik Svansbo hade nämligen också passat på att under veckan gå
polskekurs tillsammans för Ami.
Sista kvällen var det en avslutningskonsert med Hoven Droven som bl.a. spelade svängiga och vackra valser. Därefter var det stor fest på Grand för alla artister. Hela den natten dansade jag polska till musik från de buskspelande spelmännen. I början var det Per Gudmundsson och Jonas Hjalmarsson och därefter tog andra kända och okända spelmän vid.
Jag tycker det var synd att vi unga spelmän inte spelade och gjorde
fler saker tillsammans. FFF kunde kanske ha ordnat en föreläsning, eller en liten kurs för oss. Som det blev nu var alla ute på egna äventyr och vi träffades bara ett par gånger under veckan. Trots det hade jag en minst sagt trevlig vecka i Falun.
Hanna Gammelgård


Extra styrelsemöte
Torsdag 2 sep, kl 19.00
hos Per, Kornbodsg 81, V-ås

Ord styrelsemöte
Torsdag 23 sep, kl 19.00
hos Beryl, Staafg 17, Sala


Till Västmanlands Spelmansförbund, sid 1!