Medlemsblad för Västmanlands Spelmansförbund Nr 6 - December 1999

Ordföranden har ordet

Nästa styrelsemöte

Folkmusikdag i Kolsva

Dags för jubileum

"Paradisfågel"

En hälsning från Tobo

Höstträffen i Ramnäs

GOD JUL

I det här numret får vi en julhälsning och mycket funderingar runt julen från vår ordförande.

Vi får också hela programmet från en FOLKMUSIKDAG I KOLSVA. Det blir såväl spelkurs och spelmansstämma som lekstuga för stora och små. Jag förmodar att de små också skall vara med och insupa doften av en danskväll "efter gammalt" att ta med sig upp i åren! Absolut det bästa sättet att lära sig uppskatta vår traditionella dansmusik och få polskan i blodet!

År 2000 firar spelmansförbundet 50-årsjubileum! Det här är ett suveränt tillfälle att utöka förbundets engagemang utåt, att visa upp vår musik.

Bågenfelts musikverk "Paradisfågel" saluförs, vi får höra om hur det är på Eric Sahlström-Institutet i Tobo och sist en recension från vår höstträff i Ramnäs.

I nästa nummer av Bladet hoppas vi få med en redogörelse från låtkursen med Carina & Maria i Sala. Och är det någon som känner för att berätta om spelmansstämman i Västerås och den kommande i Kolsva, så skriv till redaktören!

Viola


Ordföranden har ordet:
Var Julhälsad, kära spelmänniskor!
När jag skriver detta så har termometern ramlat ner och kampen mot kylan börjat. Vedhögen som borde ha varit färdighuggen, ligger där och hånflinar.
Kom och hugg färdigt nu då! Och inte kan man spela ute heller.. Undrar om Tore Härdelin eller Britt-Marie Swing spelar barfota, även på vintern? Jordnära ska det vara nu för tiden. Granen utanför huset fick sig en chock! Det blev ljust mitt i natten! Undrar om den växer bättre då? En sak ska jag prova i år. Man säger ju att tomten ska ha julgröt. Det får bli en tallrik ute i stallet. För någonstans i denna juletid så känner man att en viss speciell närvaro bor in sig i ens tankar. Kan det vara ett sken av värme, krypa in i stugorna, tända ljus och dela tofflor, som förstärker något som kanske finns därute? Är det inte så att julen sprider en viss mystik? Kanske.. Barnen blir som tokiga under den här tiden. Affärerna och springet ner på byn intensi-fieras till den grad att dom inte ens vill ha skjuts ner?! Börjar man prata om att köpa något, så ser man nästan hur deras öron personifieras i väggarna! Det är märkligt. Visst är det en skön blandning av ironi och självplågan som speglar verkligheten? Jag trodde väl att man med åren minskade sin tro på tomten, men nu vet jag inte ens det. Något är det ju som ligger i luften. Arkiv X har väl någon av er sett? Där tar man upp problemet med tomtar och annat vi inte förstår. Förklaringen är enkel. Det är inte meningen vi ska förstå allt! Tomten och julen är trots allt en tid, som mejslat fram traditioner väl värda att bevara, precis som folkmusiken! Vi pysslar, knåpar, prasslar, hyschar och smyger med det mesta och trots det vet alla vad det är frågan om. Vad vore vintern utan julen? Jag vet.. vedhuggning! Nej tacka vet jag stearinljus, glögg, julskinkan och allt annat som håller kropp och själ i gång.

En varm GOD JUL på er!
Stefan J.Bågenfelt


Folkmusikdag på Kvarnen, Kolsva

Lördagen den 15 januari 2 000

Kl 10.00-13.00
Låtkurs med Ulf Svansbo. Ulf lär ut låtar från Hedströmsdalen. Anmälan och information på tel 0221-520 10.
Deltagaravgift 150:- sätts in på pg 102 38 43-4

Kl 14.00
Spelmansstämma, "Hedströmsdalsstämman" i Kvarnen, Kolsva.
Seklets första stämma? Spelmän från hela länet deltar.
Kaffeservering.

Kl 19.00-24.00
"Lekstuga" med långdans, gammeldans och polskor på Kvarnen, Kolsva.
Kaffeservering. Entré: 30:-
Dansmusik: Gisslarbo spelmän, Ulf Svansbo/Eva Frisk, Beryl Löwgren /Ann-Britt Sommer, m fl spelmän efter spellista.
Mer information får du av Ulf Svansbo, 0221-520 10, 070-631 87 43


Dags för jubileum

År 2000 kommer Västmanlands Spelmansförbund att fira sitt 50-årsjubileum. Det blir födelsedagskalas någon gång fram på eftersommaren. Vi räknar med en lördag i augusti.
Dessutom har vi funderingar på att under året arrangera ett antal framträdanden på olika orter i landskapet där ni, ärade medlemmar, är välkomna att medverka.
Mera information kommer här i Bladet. Håll utkik!
Lars Englund


Ett musikverk "PARADISFÅGEL", bestående av en svit i tolv satser för blandad 4-stämmig kör och orkester och som banar väg för nytänkande och brobyggande mellan vår folkmusik och svensk körsång, finns nu att tillgå som CD-inspelning. Verket är inspelat i Uppsala gamla kyrka tillsammans med Hallstavik Kammarkör och 9 musiker under en live-konsert. Produktion: Stars&Pipes Musikproduktion.
Verket uruppfördes på Körstämman 1996 i Skinnskatteberg. Därefter har en lansering gjorts i hela Norden av musikförlaget Gehrmanns. Partitur och stämsatser kan beställas via förlaget.
Är ni nyfikna på hur detta låter så beställ CD´n för endast 120 kr. Frakt-avgift tillkommer.
Adressen är: Stefan J.Bågenfelt, Långviken 50A, 739 91 Skinnskatteberg. Tel och fax: 0222-41994 eller mejla till: stars-pipes@swipnet.se


En hälsning från Tobo

Jag går en 1-årig nyckelharpsutbildning på Eric Sahlström-Institutet i Tobo. Det är jag och 16 ungdomar från hela Sverige som utforskar nyckelharpans möjligheter.
Våra lärare är bl a Olov Johansson, Sonja Sahlström, Ditte Andersson och Niklas Roswall. Vi lär oss traditionellt nyckelharpsspel, stämspel, att teckna ner låtar och harmonilära. Vi har även teori, där vi får höra om nyckelharpans historia. Vi har åkt och sett kyrkmålningar från början av 1500-talet med änglar som spelar nyckelharpa. Varannan måndag kommer en danspedagog från Väddö och lär oss dansa. Det blir mest polska. Bra att kunna när vi skall spela till dans. Vi har även sång på schemat då vi lär oss visor. Vi har fått träffa några av de gamla traditionsbärarna såsom Kurt Tallroth, Sture Sahlström och Hasse Gille. Det pågår även en kurs i nyckelharpsbygge.
Alla på kursen bor kvar i veckorna. Då har man tid att sitta och öva på kvällarna om man vill. Personligen så tycker jag att det är rena husmorssemestern. Jag går och sätter mig vid dukat bord varje dag och när jag ätit färdigt så lämnar jag disken och kan gå och spela igen. Det känns lyxigt att kunna ta en paus från arbetslivet och bara hålla på med det som man tycker är roligt.
Den 15:e december har vi julkonsert här i Tobo. Det blir även en konsert i vår. Något jag kan rekommendera att åka och se!
Glada spelmanshälsningar från

Ann-Britt Sommer


Höstträffen i Ramnäs

Förbundets höstträff hölls som planerat i Ramnäs Folkets Hus, lördagen den 23 oktober.
KL 14 droppade musikanterna in och blev varmt välkomnade av dagens värdinna, Sonia Serra. Efter stämning och några uppvärmningslåtar bjöds vi på kaffe och bröd.
Ganska snart tog musiken överhanden och samkvämet övergick i allspel i stora salen och någon mindre grupp i hallen.
Vi spelade och pratade om låtar. Många var av våra västmanländska. Det ena gav det andra och det märktes att trivseln och draget var på topp.
Middagen blev en angenäm tillställning. Som "dessert" efter den goda maten serverades musik. Eva Elmstedt-Frisk och Ulf Svansbo berättade om inspelningen av deras skiva "Dragonmössa" och gav oss smakprov på låtar från den. Ett mycket trevligt och uppskattat inslag, som sannolikt gav några extra skivor sålda. Fint samspel, väl gjort och väl valda låtar från Hedströmsdalen.
Medan alla var samlade, passade Viola Ek på att informera om VSF:s hemsida på internet.
Resten av kvällen, sånär som på en kaffepaus, ägnades åt intensivt låtspelande och vi, som var mest idoga, slutade inte förrän framåt halvelva.
Träffen är en ljuspunkt i höstmörkret. Synd att endast 18 medlemmar nappade på inbjudan. Alla andra hade säkert sina skäl till att missa spel och trevlig samvaro.
En eloge till Sonia, som ordnat det hela med fin lokal och god mat för oss spelmän.
Per Torelli


Nästa styrelsemöte
Torsdag 20 jan, kl 19.00
hos Lars i Västerås


Till Västmanlands Spelmansförbund, sid 1!