HöstFolk
Växhuset Västerås

Välkomna den 3 nov 2018

Konsert Program

CiumaFina
Traditionella musiken från regionen Emilia Romagna i Italien blandat med traditionella låtarna från Västmanland
Läs mer...

Danaros
Gruppen sjunger flerstämmig folksång från förr och idag, gammalt och nytt, skrivet och oskrivet, eget och andras. Danaros musik beskrivs som stämningsfull, vacker, lekfull och stark.
Läs mer...

Per Gudmundson och Bengan Janson
Två musikanter som efter flera decenniers nosande på varandra nu gjort slag i saken och inlett en brinnande musikalisk relation.
Läs mer...

Carina Normansson och Josefina Paulson
Vi har nöjet att kunna presentera två suveränt framstående och meriterade spelmän, båda från Västmanland.
Läs mer...

Program

Kl 13.00 Invigningstal av Landshövding Minoo Akhtarzand i Växhusets Foajé
Efter invigningstalet ca. 13.30 spelar Viltstråk unga och vuxna spelmän från Sala Kulturskola
Sedan fortsätter programmet enligt nedan:

Workshop/Seminarium

Tid Program Lokal
14.00 Tjuderutan sa räven - Maja Neverlan/ Olof Westin
Sånglekar och danser för barn från 3 år och vuxna.
Konsertsalen
14.00 Seminarium och låtkurs: Landinlåtar – från not till musik;
Carina Normansson och Josefina Paulson
Teatersalen
15.00 Folksång från förr och idag
Viskurs med sångruppen Danarosa
Kulturskolan
16.00 Dansinspiration med Bert Persson Konsertsalen
16.30 Seminarium: Brudmarcher i Västmanland
Ingela Ader, Carina Normansson och Olof Neverland Westin
Teatersalen
18.00 - 19.00 Hopp lustigt – dans- och sånglekar från Västmanland
Gunnel Branzell och Gunnar Rosén presenterar och instruerar.
Konsertsalen

Öppen scen:
Mellan klockan 14 och 17 finns möjlighet för spelmän och vissångare att framträda på Öppen scen i foajén. Varje spelpass har en längd på upp till 30 minuter. Om utrymme finns kan man såklart få spela eller sjunga flera pass.

Caféet:
med lättare maträtter har öppet mellan klockan 13 och 22.

Konsert

Tid Program Lokal
18:30 Ciumafina Teatersalen
19:30 Danaros Teatersalen
20:30 Per Gudmundson och Bengan Janson Teatersalen
21:30 Carina och Josefina Teatersalen

Dans i konsertsalen

18.00 – 19.00 Hopp lustigt – Gunnel Branzell och Gunnar Rosén presenterar och instruerar i dans- och sånglekar från Västmanland

19.00 - 23.00 eller så länge vi orkar.
Spelmän är vidtalade i förväg. Du kan räkna med att få dansa och lyssna till
(utan inbördes ordning)
• Carina Normansson och Josefina Paulson,
• Sala låtstuga,
• Trio Comares,
• Matilda och Sofia,
• Bengan Janson och Per Gudmundson,
• med flera.

Hitta hit:
Växhuset
Adress: Viktor Larssons Plats 1, 722 14 Västerås

Med Bil: E18 sväng av vid 134 Emausmotet, sväng mot centrum följ Kopparbergsvägen ca. 900m, framme Växhuset till vänster. Parkering finns runt om längs gatorna men om man fortsätter efter Kopparbergsvägen så kommer man till parkeringshus både till vänster och till höger.

Med Tåg: Från stationen rakt fram längs Kopparbergsvägen efter ca. 500m framme, Växhuset till höger.

Boende:
Best Western Hotel Esplanade med adress Domkyrkoesplanaden 22 erbjuder boende till rabatterat pris, 750 kr för enkelrum och 950 kr för dubbelrum.
Ange bokningskod Höstfolk.
Hotellets telefonnummer är 021-10 12 00,
e-postadressen info@esplanadevasteras.se

Kontakt:
Vi söker volontärer som kan hjälpa till med att till exempel sälja entrébiljetter. Som volontär har man fri entré till hela evenemanget. Anmäl intresse till
Lars Englund,
telefon 021-135306 eller
e-post: lars.englund1@comhem.se.

Har du frågor?
Välkommen att ta kontakt med
• Olof Neverland Westin,
telefon 070-5874024,
e-postadress olofneverlandwestin@icloud.se,
eller
• Rolf Söderman,
telefon 070-649 88 23,
e-postadress rolf.soderman@telia.com

CiumaFina


Vilken musik får man när man blandar den traditionella musiken från regionen Emilia Romagna i Italien med de traditionella låtarna från Västmanland i Sverige? Hur låter det när den italienska organetton och den svenska nyckelharpan möts och turas om att leda dansen? Stefano Delvecchio (Ciuma) och Josefina Paulson (fina) bildar duon CiumaFina och dessa frågor besvaras när de utforskar ett nytt landskap av musik tillsammans. Med nya kompositioner och traditionell musik från sina båda länder smälter de samman de typiska elementen från sina traditioner till en gemensam Swetalian stil. Passionerade valser, glada galopper och kraftfulla polkor trängs på samma repertoar som speedy-jigs, blandat med mjuka och milda polskor och fantasifulla drömmande melodier, alla med huvudfokus på dansbarhet och det musikaliska berättandet. Stefano Delvecchio är en älskad musiker på både den traditionella och teaterscenen i Italien. Han är också mycket uppskattad som lärare. Josefina Paulson har en kandidatexamen i traditionell svensk musik. Hon turnerar runt om i världen med sin nyckelharpa, ger konserter, undervisar och delar ständigt med sig av sin kärlek till låtarna från Västmanland.

Danaros


Vårvintern 2014 bildades Danaros, en grupp med tre folksångerskor som träffades vid studier av folkmusik på Sjöviks folkhögskola. Gruppen sjunger flerstämmig folksång från förr och idag, gammalt och nytt, skrivet och oskrivet, eget och andras. Danaros musik beskrivs som stämningsfull, vacker, lekfull och stark. Rytmer och utmanande harmonier, karakteriserar arrangemangen vilket bidrar till en musik med dynamik som växlar mellan skir sprödhet till styrka och kraft. Sångerskornas röster har en unik samklang där individuella uttryck får vila i varandra och enas i en, större röst. Musiken ger en känsla av värme och vemod. Vi får lyssna till tänkvärda texter om glädje, kärlek, saknad, sorg och önskan om en bättre värld. En konsert med Danaros blir en resa genom folksångens hela spektrum. Trall varvas med äldre sånger och nya visor, riviga polskor, svingande valser och självklart också vallmusikens mytiska kulning. Det finns en rymd, träffsäkerhet och ett inspirerande samspel.

Per Gudmundson och Bengan Janson


Två musikanter som efter flera decenniers nosande på varandra nu gjort slag i saken och inlett en brinnande musikalisk relation. Bengan trivs i många musikaliska sammanhang, från jazz till klassiskt. Folkmusiken har varit en hörnsten i musicerandet sedan första mötet med Björn Ståbi 1989. Det var också genom Björn som Bengan och Per kom i kontakt med varandra något år senare. Per har sin musikaliska bas i Rättviks rika folkmusikmylla. Som spelman på fiol och säckpipa och del av Frifot har Per en lång och slingrande musikerbana. Bengans och Pers musikaliska prägling spänner från jazz, world och klassiskt till Rättviks och Orsamusikens rika källor. Här spelar de utan medvetna sidoblickar och agendor med traditionen i fokus. En musik som de under merparten av sina liv lärt sig älska och uttrycka på deras alldeles egna, personliga vis. I juni släppte de första plattan som spelmansduo.

Carina Normansson och
Josefina Paulson


Carina och Josefina är båda innehavare av Zornmärket i silver och tituleras därmed riksspelmän. Båda har vidare fått Spelstinamedaljen som delas ut till minne av Anna-Kajsa Norman som under 1800-talets senare hälft gjorde sig känd som en mycket skicklig spelman. För något år sedan tog Carina emot Zornmärket i guld, en ära som förunnats bara ett fåtal spelmän. Och Josefina korades för ett par år sedan till världsmästare på kromatisk nyckelharpa. Vi har med andra ord nöjet att kunna presentera två suveränt framstående och meriterade spelmän. Den musik Carina och Josefina till stor del fokuserar på är äldre låtar från Västmanland, i synnerhet sådana från Möklinta där under lång tid funnits ett antal skickliga spelmän.