Folkmusik och spelmän i Västmanland
Klarinett Kalle, Ramnäs
Karl Johan Pettersson 1877-1946 var kättingsmed och riksspelman. Han kallades Ramnäs Kalle, Klarinetten eller Klarinett Kalle - kärt barn har många namn. Han härstammade från en känd spelmanssläkt i Ramnäs. Det var framför allt hans farfar Lars Jakob Larsson som var en stor spelman. Lars Jakob spelade med fiolspelmannen och klockaren Nyström i Ramnäs. Nyström kunde många polskor. Dessa polskor hade sitt ursprung från 1700 talet. Kalles far Johan Petter Larsson spelade också fiol. Vid 50 års ålder skadade han dock sin vänstra arm och han var tvungen att sluta spela.
Kalle började vid 6 års ålder spela fiol med sin farfar som lärare. Vid 12 års ålder gick Kalle sedan över till att spela klarinett. På egen hand lärde han sig att bli en skicklig klarinettist.
Det berättas att när Kalle skulle spela i Hallstahammar cirka 2 mil från Ramnäs, så tog han läderfodralet med klarinetten under armen och vandrade dit. Både fodralet och klarinetten finns välbevarade kvar och det går även att spela på den gamla C-klarinetten.
1910 representerade Kalle Västmanland vid riksspelmansstämman i Stockholm. Den kände konstnären Anders Zorn hade till detta tillfälle designat ett märke (Zornmärket) som delades ut till de deltagande spelmännen. Märket var i silver (jag har med egna ögon sett märket!) men i samband med en flytt försvann det tyvärr.
Kalle fick även åka till Stockholm och göra inspelningar på fonografiska rullar.
Det berättas att rullarna sedan skulle skeppas till Berlin för att föras över på grammofonskivor. Vid den tiden pågick Första Världskriget och båten som fraktade rullarna blev sänkt av tyskarna. Det innebar att det blev ny färd för Kalle till Stockholm för nya inspelningar, som sedan framgångsrikt skickades till en inspelningsstudio i Berlin.
På en TV-film om Tidningskungen Johan Saxon finns ett avsnitt om dennes forngård ”Gällersta Gård” i Närke. Där ordnades bland annat gammaldags bondbröllopsfester.
På filmen syns Kalle spela klarinett sittande på en hästsvagnskjuts. Då vagnen krängde till bar det sig dock inte bättre än att Kalle fick en framtand utslagen.
10 melodier uppteckandes 1930 av Olof Andersson. Dessa finns med i Svenska Låtar – Västmanland.
Det finns minst 14 digitalt bevarade låtar och det skulle i så fall innebära att Kalle spelade in minst 7 gramofonskivor (”stenkakor”) på märket ”His Master´s Voice” med en låt på varje sida.
Kalles klarinett finns nu i min ägo och jag är både glad och tacksam över att den går att spela på.
Bo Rendmar, barnbarn till Klarinett Kalle.
Göteborg 2024
.
Inspelning av Klarinett Kalle.
Klarinett Kalle
Klarinett Kalle + 2 spelmän